Babka z nutellą i prażonymi migdałami

152
Fot. mach

Co potrzebujesz?
Ciasto:
•2 i 3/4 szklanki mąki
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•200 g miękkiego masła
•1 szklanka cukru
•4 jajka
•cukier wanilinowy
•1 szklanka naturalnego jogurtu
•6 kopiastych łyżek nutelli
Polewa:
•100 g mlecznej czekolady
•50 g płatków migdałów

Co musisz zrobić?
Do masła dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty aż masa zrobi się kremowa.
Następnie dodawać po jednym jajku wciąż miksując aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, nie martwić się, dodanie nutelli sprawi, że zrobi się gładka).

Dodać nutellę, aromat i wymieszać.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.
Ciasto przełożyć do blaszki (może być tortownica lub forma z kominem) posmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 65 minut na najniższym poziomie.

Czekoladę roztopić na parze i polać nią babkę. Na końcu posypać uprażonymi płatkami migdałów. mach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*