Biszkoptowa rolada

106

Bezglutenowa biszkoptowa rolada jest dobra na każdą okazję i na każde święta. Łatwa, szybka i tania w przygotowaniu potrafi zaskoczyć niejednego smakosza. U nas jest jednym z ulubionych ciast.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki bezglutenowej skrobi lub mąki do słodkich ciast
  • 1/2 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki octu

Składniki na nadzienie

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%;
  • 250 serka marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • miseczka dowolnych owoców do dekoracji: borówki, maliny, jeżyny, jagody, czerwone porzeczki  (mogą być mrożone)

Do dekoracji

  • 2 łyżki cukru pudru

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Przygotuj dużą blachę  z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia (powinien wystawać poza blachę po około 3-5 cm). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka  wymieszaj z sokiem cytrynowym. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, wciąż ubijając. Do sztywnej piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając i napowietrzając masę. Na końcu dodaj tłuszcz i ocet, wymieszaj. Przełóż na blachę, wyrównaj powierzchnię łyżką. Piecz biszkopt około 12 minut.

W tym czasie na stole rozłóż bawełnianą ściereczkę i ułóż na niej arkusz papieru do pieczenia. Posyp go przez sitko warstwą cukru pudru. Upieczony biszkopt przełóż do góry dnem na papier z cukrem pudrem (pomagając sobie w wystającymi kawałkami papieru) i zdejmij papier pozostały po pieczeniu. Zroluj ciasto wraz ze ściereczką wzdłuż krótszego boku i pozostaw w takiej pozycji do ostudzenia.

Śmietanę ubij na sztywny krem, pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru. Delikatnie wymieszaj z marscapone. Biszkopt rozwiń, posmaruj grubo kremem śmietanowym, posyp mrożonymi malinami i borówkami i ciasno zwiń wzdłuż krótszego boku. Wstaw roladę do lodówki na 2 godziny. Bezglutenową roladę biszkoptową posyp cukrem pudrem i podawaj na podwieczorek lub do gorącej kawy. Ciastem będą zachwycone bezglutenowe dzieci i bezglutenowi dorośli, ale równie Wasi glutenowi przyjaciele. I zapewniam, że nikt nie pozna, że to ciasto nie ma glutenu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*