Ciasto czekoladowo-kokosowe z toffi

99

Nie przepadam za pieczeniem spodów biszkoptowych, ale ten był pyszny i idealnie równy.

Co potrzebujesz na ciasto?
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 1½ łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Co musisz zrobić?
Białka ubij na sztywno z cukrem, żółtka połącz z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz masę z białkiem. Delikatnie wymieszaj i wlej na blaszkę 26 na 36 cm. Nastaw piekarnik na 160 st. C, piecz około
30-40 minut.

Co potrzebujesz na masę kokosową?
– 750 ml mleka
– 300 g wiórków kokosowych
– 250 g masła
– ¾ szklanki cukru
– 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

Co musisz zrobić?
Z 750 ml mleka odlej pół szklanki. Mleko w szklance wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę zagotuj. Po zagotowaniu dodać masło, cukier i kokos. Gotuj 5 minut cały czas mieszając. Na koniec dodaj mleko z mąką ziemniaczaną i gotuj jeszcze 2 minuty.

Wystudzone ciasto dzielisz na pół i przekładasz gorącą jeszcze masą kokosową. Górę pokrywasz grubą warstwą kupnej masy toffi. Kajmakowa z Biedronki dobrze się rozprowadza bez konieczności rozpulchniania jej masłem. Całość posyp orzechami. Ja użyłam startych nerkowców. Zostaw do wystudzenia, włóż do lodówki. Smacznego! kab

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*