Ciasto dyniowe z kruszonką z migdałów

57

Co potrzebujesz?
Kruszonka:
– 1/2 szklanki poszatkowanych migdałów
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki mąki

Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 2/3 szklanki cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
– 1/2 szklanki rodzynek
– 1 szklanka puree z dyni
– 1/2 szklanki naturalnego miodu
– 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1/3 szklanki jogurtu
– 1/4 szklanki oleju
– 2 jajka

Co musisz zrobić?
Kruszonka. Wymieszać razem mąkę, cynamon i cukier. Dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki i zająć się ciastem.
Ciasto. W dużej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier, przyprawy i rodzynki.
W innym naczyniu wymieszać razem dynię, miód, aromat, jogurt, olej i jajka.
Do suchych składników dodać mokre i delikatnie połączyć łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry. mach

*Przepis pochodzi z blogu „Mała Cukierenka”, ale został lekko zmodyfikowany

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*