Obawy rolników o przyszłość

Koniunktura w rolnictwie jest zła – wynika z odpowiedzi rolników w ankietach przeprowadzonych przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Aż 77 proc. ankietowanych obawia się o przyszłość...

Wymagające, ale wartościowe warzywa

Uwielbiamy się nimi zajadać. Do wyboru mamy wiele odmian, różne smaki, kształty. Mowa o pomidorach, które w różnej formie pojawiają się na naszych stołach. W sklepach dostępne są przez cały rok, jednak najbardziej cenimy i najlepiej nam smakują te pochodzące z rodzimych hodowli.

Wiosenny sezon tuż, tuż

Kalendarzowa wiosna już się zaczęła i rolnicy coraz częściej myślą o pracach polowych. Niektórzy wyjeżdżają do hurtowni rozglądając się za nawozami, czy materiałem siewnym. Inni postanowili już wyjechać na pola.

Wiele wypadków w rolnictwie to skutek bezmyślności

16 zdarzeń w tym roku, ponad 80 w 2015 r. Szalonych pomysłów gospodarzom nie brakuje...

W Polsce mamy już 25 tysięcy ekologicznych gospodarstw

Od kilku lat sukcesywnie rośnie w Polsce popularność ekologicznych produktów. Chcemy zdrowo żyć i zdrowo się odżywiać. Szczególnie młode mamy poszukują dla swoich pociech ekologicznego jedzenia i za wolne od zanieczyszczeń produkty gotowe są zapłacić kilkakrotnie wyższą cenę.

Walkę z gryzoniami najlepiej zlecić profesjonalistom

Szczury i myszy zawsze będą pojawiały się w gospodarstwach. Kusi je darmowa wyżerka, jaką znajdują w chlewniach czy oborach. Szczególnie zimą, gdy dostęp do pożywienia w naturalnych warunkach jest utrudniony. Aby skutecznie pozbyć się gryzoni, działania wojenne przeciw szczurzej i mysiej armii, muszą być prowadzone z wojskową regularnością.

Unia Europejska dofinansowuje produkcję miodu

Wielkopolscy pszczelarze chętnie korzystają z tego wsparcia unia refunduje m.in. zakupu pszczół i specjalistyczne szkolenia.

Rolnik powinien wiedzieć, jak przeżuwają jego krowy

Krowy spędzają od 8 do 9 godzin na dobę na przeżuwaniu. Odgrywa ono istotną rolę nie tylko w ich żywieniu. Jest też bezpośrednim wskaźnikiem stanu zdrowia oraz samopoczucia zwierzęcia. Stąd monitoring przeżuwania pokarmu przez krowy dla każdego producenta mleka jest szalenie istotny.

Rolnictwo ekologiczne

Rośliny do swojego wzrostu potrzebują pożywienia. W rolnictwie ekologicznym uzupełnianie w glebie składników pokarmowych wymaga szczególnej wiedzy i staranności.

Probiotyki mają szerokie zastosowanie

W produkcji rolniczej coraz częściej stosuje się probiotyki. – Można je dodawać do wody pitnej i paszy w celu podniesienia odporności zwierząt – mówi Wioletta Kmiećkowiak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.