Fasolka mung z pomidorami

53

W diecie bezglutenowych dzieci i dorosłych często brakuje witamin z grupy B. Należy je uzupełniać wartościowym jedzeniem, m. in. strączkami. Na szczególną uwagę zasługuje fasolka mung. Wypróbujcie szybki, bezglutenowy przepis kuchni indyjskiej (idealny dla bezglutenowego studenta): fasolka mung z suszonymi pomidorami i czosnkiem.

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasolki mung
  • około 1,5 szklanki wody
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
    lub masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    bez śladowych ilości glutenu

Fasolę mung przebierz z obcych ziaren (KLIKNIJ TUTAJ), umyj i zalej w garnuszku 1,5 szklanki wody. Zostaw na noc lub na 2-4 godziny (fasolę mung można również ugotować bez wcześniejszego namaczania). Rano w tej samej wodzie zagotuj fasolę, po kilku minutach zmniejsz płomień. Gotuj około 30-35 minut na małym ogniu – do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj kilka szczypt soli. Sprawdzaj, by ziarenka się nie rozgotowały, w razie potrzeby dolej trochę wrzącej wody.

Posiekaj cebulę i czosnek. Po około 5 minutach  (gdy cenne składniki czosnku połączą się i dzięki temu unikną zneutralizowania przez wysoką temperaturę smażenia) zeszklij je na oleju kokosowym lub maśle klarowanym. Pokrój pomidory i dodaj je do cebuli z czosnkiem, doprawiając kilkoma łyżkami zalewy z suszonych pomidorów. Połącz z ugotowaną fasolą mung, dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dla urozmaicenia można połączyć fasolę mung z innymi warzywami: z bakłażanem lub cukinią, z czerwoną i żółtą papryką, z brokułem i selerem i z wszystkim, na co przyjdzie ochota. Jeśli nie lubisz kminu rzymskiego, pomiń go i przypraw danie np. świeżo wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem lub gotową przyprawą do dań wegetariańskich (Dary Natury).

Tak przygotowane danie dostarczy bezglutenowemu dziecku lub dorosłemu pełnowartościowego białka, węglowodanów, błonnika, bezcennych witamin z grupy B, naturalnych antybiotyków, manganu, magnezu, żelaza. Jest naturalnie bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie. To potrawa dość tania (około 3-4 zł), sprawdzi się więc w kuchni bezglutenowego studenta. Doskonale smakuje o każdej porze roku. Doprawiona ulubionymi przyprawami i zmieszana z innymi warzywami może za każdym razem smakować inaczej. Fasolkę mung można również dodawać do zup, past czy pasztetów wegetariańskich.

Wartości odżywcze fasoli mung są niezwykłe, w Azji to jeden z ważniejszych składników diety. Mung to jedna z najbardziej wartościowych odmian fasoli. Wbrew pozorom jest lekkostrawna, więc można ja podawać dzieciom, osobom starszym i rekonwalescentom. Pomaga organizmowi pozbywać się toksyn oraz wpływa korzystnie na wątrobę, jest więc wykorzystywana w leczeniu zatruć pokarmowych. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego fasolka mung korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi stres i napięcie.

Fasolkę mung można kupić w marketach na regałach ze zdrową żywnością, a także w sklepach eko i warzywniczych.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPrzegrana w Kłodzku
Następny artykułHumor

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*