Kiszka i babka ziemniaczana

42
Fot. TadGaw

Potrawa mało znana w Wielkopolsce, ale przecież lubimy pyrki, dlatego namawiam do spróbowania.

Co ci jest potrzebne?
•grube jelita, jak na kaszankę (ok. 3 kawałki o dł. 40 cm każdy), można kupić w Tesco lub firmie Osłonka
•gruby lejek – można kupić w firmie Osłonka
•2 kg ziemniaków
•3 średnie cebule
•3 jajka
•20 dag słoniny
•25-50 dag chudego wędzonego boczku
•kilka ząbków czosnku
•3 łyżki oleju
•sól, pieprz, rozmaryn, estragon

Co masz zrobić?
Jelita wypłukać, zawiązać z jednej strony sznurkiem lub zrobić supełek. 10 dag słoniny i boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce tak samo, jak na placki ziemniaczane i dodać do nich 3 łyżki oleju (po to, by nam nie sczerniały), cebulę, skwarki, jajka. Przyprawić do smaku.

Jelita naciągnąć na mokry lejek. Masą napełniać jelita maksimum do 2/3 objętości – nie ubijać za bardzo, żeby nie popekały. Najlepiej robić to w zlewie. Kiszki należy nakłuwać igłą, by zapobiec ich pękaniu. W trakcie pieczenia kurczą się.

10 dag słoniny pokroić w plasterki i ułożyć na blasze, a na to kiszki ziemniaczane. Piec w piekarniku ok. 2 godz. w temp. 160-175 st. C., aż nabiorą jasnobrązowego koloru. W połowie pieczenia należy kiszkę odwrócić, aby zrumieniła się z drugiej strony.
W podobny sposób robi się babkę ziemniaczaną (na zdjęciu). Masę po prostu wylewa się na blaszkę, wyłożoną paskami boczku wędzonego i piecze. Przyprawy są sprawą indywidualną. Ja lubię z dodatkiem czosnku. Można również dodać łyżeczkę suszonych warzyw. e

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*