Korzenne ciasteczka

65

Wczoraj w Lesznie spadł pierwszy śnieg i od razu zapachniało Bożym Narodzeniem. Czas więc na pierwszy w tym roku przepis na bezglutenową Wigilię: bezglutenowe, korzenne ciasteczka z karobem i nutką pomarańczy, przekładane powidłami lub dżemem. Obiecuję, że pokochacie je od pierwszego wejrzenia. Szczególnie spodobają się dzieciom uczulonym na kakao – bo nie sposób rozpoznać jego brak :).

Składniki na ciasto:
  • 100 g mąki bezglutenowej na kruche ciasto
  • 50 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 50 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowej przyprawy do piernika
    lub cynamonu
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki bezglutenowego karobu
    opcjonalnie zamiast budyniu i karobu można użyć budyniu czekoladowego
  • 50 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 80 g masła lub wegańskiej margaryny
  • 1 jajko
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy

 

Składniki na dekorację:

  • 1 opakowanie bezglutenowego cukru cynamonowego
  • 1/3 słoiczka powideł
    lub dżemu, marmolady, karobośliwki itp.

serduszka3

Wymieszaj i przesiej suche składniki: mąki z solą i proszkiem do pieczenia, orzechy, budyń i cukier. Dodaj masło pokrojone na kawałki, jajko i startą skórkę z pomarańczy. Szybko zagnieć ciasto (w razie potrzeby można dodać 2-3 łyżki zimnej wody). Uformuj kulkę, owiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę obsyp bezglutenową mąką. Rozwałkuj porcję ciasta i foremkami (np. serduszkami) wycinaj ciasteczka. Uważaj: pachną tak bajecznie, że trudno się nie skusić na próbowanie surowego ciasta :). Ciasteczka układaj na blasze w małych odstępach. Piecz około 10-12 minut.

Jeszcze gorące ciasteczka obtaczaj w misce z cukrem cynamonowym, następnie smaruj powidłami i składaj. Odstaw, by ostygły. Przechowuj w blaszanym pudełku – powinny wytrzymać do bezglutenowej Wigilii.

Jedno jest pewne: obok tych ciasteczek nie można przejść obojętnie. Pachną oszałamiająco, są kruche i delikatne w smaku, a jednocześnie bardzo świąteczne. Zachwycą zarówno bezglutenowe dzieci, jak i bezglutenowych dorosłych. Zapewniam, że i glutenowcy nie pozostaną obojętni.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*