Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

34

Czego potrzebujesz?
Ciasto:
– 3,5 szklanki mąki
– 350 g masła
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 7 żółtek
– 4 łyżki cukru pudru
Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części – 60% i 40%, owiń w folię i zamroź. Po minimum 1h rozkrusz lub zetrzyj na tarce większą część ciasta i wyłóż nim blachę. Podpiekaj ok. 20 minut w tem. 180 st. C.

Masa budyniowa:
– 7 białek
– 2 budyniowe śmietankowe
– 1,5 szklanki cukru
– 500 g owoców
– ½ szklanki oleju
– 1 opakowanie cukru waniliowego
Co musisz zrobić?
Białka ubij na sztywno, wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie wsyp budynie oraz wlej olej. Na podpieczony spód wylej masę budyniową. Na nią ułóż owoce. Na wierzchu rozkruszlub zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 st. C.
Przepis na blaszkę o wymiarach 32×21 cm. nat

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*