Mleko roślinne alternatywą dla krowiego

41
Fot. arch

Nie każdy lubi mleko krowie, nie zawsze nasz przewód pokarmowy je toleruje. Czym je zastąpić? Jest wiele roślinnych alternatyw.
– Obecnie rynek oferuje nam całą gamę produktów roślinnych będących alternatywą dla mleka krowiego. Wśród nich na pierwszym miejscu należałoby wspomnieć o mleku sojowym, które ze względu na dużą zawartość białka znajduje się w czołówce rankingu substytutów mleka tradycyjnego – mówi Anna Glapiak, dietetyczka z Rawicza.

Mleko sojowe to chiński napój otrzymywany, podobnie jak wszystkie mleka roślinne, poprzez maczanie ziaren. Zawiera podobną ilość protein co mleko krowie, a tłuszcz mleka sojowego – w przeciwieństwie do  zwierzęcego – nie zawiera cholesterolu. W mleku sojowym znajdziemy cenne fitoestrogeny, czyli hormony roślinne, szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzalnym.

Warto sięgać także po mleko migdałowe, które cechuje się niską kalorycznością i bogactwem witaminy E – dodaje Anna Glapiak.

Mleko uzyskane z migdałów zawiera dużo białka, zdrowe kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy B i PP. W mleku znajdziemy też magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź oraz tryptofan. Kolejną jego zaletą jest niska kaloryczność. 250 ml, czyli szklanka takiego mleka, zawiera około 70 kcal. Takiego napoju nie trzeba dosładzać, bo ma z natury słodki smak.

Alternatywą dla osób z nadwrażliwością na nabiał, orzechy lub soję będzie, z uwagi na swój hipoalergiczny charakter, mleko ryżowe – podpowiada dietetyczka. kab

Cały artykuł w 24. numerze Panoramy Leszczyńskiej.

Zapraszamy do zakupu e-wydania:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*