Pijana śliwka – ciasto z alkoholem

1058
Fot. nk

Czego potrzebujesz?
– 1 gruby biszkopt (przekrojony na dwie części) lub 2 oddzielne
– 400 g suszonych śliwek kalifornijskich
– ok. 200-250 ml wina lub innego alkoholu
– słoik dżemu
– odrobina orzechów włoskich

Masa budyniowa:
– 3 szklanki mleka
– 1 szklanka mąki (ok.3/4 szk. mąki pszennej i ¼ szk. ziemniaczanej)
– 1 łyżka kakao i odrobina cukru
– ok. 150 g masła – dowolny aromat
– (dodatkowo można rozpuścić w kąpieli wodnej ok. 50 g dowolnej czekolady)

Polewa:
– 10 dag masła
– 200 g gorzkiej czekolady
– ½ szklanki śmietany 12%
– 1 galaretka np. wiśniowa
– 200 ml wody

Co musisz zrobić?
Dzień wcześniej śliwki przekrój na mniejsze kawałki, włóż do słoiki i zalej alkoholem. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.
W 1,5 szkl. mleka dokładnie rozpuść mąki. Resztę mleka zagotuj z kakao i cukrem. Dodaj delikatnie mieszankę i mieszaj aż powstanie masa budyniowa, po czym ją wystudź. Następnie utrzyj masło i stopniowo – po łyżce dodaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj odrobinę aromatu (+ dodatkowo rozpuszczoną wcześniej chłodną czekoladę).

Śliwki odsącz z zalewy i nasącz nią biszkopty. Pierwszy z nich przełóż dżemem i połową masy. Nałóż drugi biszkopt oraz pozostałą masę. Na wierzch rozłóż śliwki i orzechy.

Polewa: Galaretkę rozpuść w 200 ml wody i ostudź. Rozpuść masło oraz czekolady i dodaj śmietanę. Wystudź. Kiedy galaretka będzie tężeć, wymieszaj z czekoladą i polej śliwki. nk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*