Pijany słonecznik

39
Fot. mach

Ciasto
Co potrzebujesz?
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki (3/4 mąki pszennej tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej)
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Co musisz zrobić?
Białka ubić. Dodać cukier. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku.
Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Całość wlać na blachę. Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Krem
Co potrzebujesz?
– 20 dkg słonecznika
– 1 ½ kostki masła
– 1 łyżka mleka
– ¾ szklanki cukru
– 1 puszka masy krówkowej
– 2 opakowania herbatników Petit Beurre
– 50 ml wódki
– polewa czekoladowa

Co musisz zrobić?
W garnku rozpuścić ½ kostki masła. Dodać słonecznik i łyżkę mleka. Wymieszać, a potem wylać na blachę i zapiec na złoty kolor. Piec pół godziny w temperaturze 180 st. C. Wystudzić i pokruszyć.
Masę krówkową utrzeć z kostką masła. Potem dodać do niej pokruszony słonecznik i znowu wymieszać.
Gotowy krem rozsmarować na biszkopt. Na wierzch ułożyć herbatniki nasączone wódką.
Całość udekorować polewą czekoladową. mach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*