Leczo z cukinii na boczku

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso, dopraw solą, pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Mięso mielone pozostaw w dużych cząstkach, a boczek pokrój w plasterki. Dodaj cebulę i czosnek wraz z dodatkową łyżką oliwy i smaż do zeszklenia. Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę, cukinie, papryczkę chili i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i trzymaj patelnię na ogniu jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodaj zioła. Mogą być świeże.

Roladki z dorsza w glazurze żółtkowo-musztardowej

Rybę umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. W miseczce zmieszaj żółtka i musztardę. Każdy kawałek ryby posmaruj sosem żółtkowo-musztardowym i połóż piórko lub dwa cebuli. Zawiń i zepnij wykałaczką. Całość polej delikatnie pozostałym sosem.

Sałatka kalafiorowa z papryką na zimę

Kalafiory umyć i rozdzielić na różyczki. Ugotować (delikanie) i odcedzić. Paprykę umyć i pokroić w paski. Zagotować ocet, cukier oraz przecier. Dodać paprykę praz pomidory i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać kalafior, przeciśnięty czosnek i posiekaną pietruszkę. Chwilę gotować i przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Białka ubij na sztywno, wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie wsyp budynie oraz wlej olej. Na podpieczony spód wylej masę budyniową. Na nią ułóż owoce. Na wierzchu rozkruszlub zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 st. C. Przepis na blaszkę o wymiarach 32x21 cm.

Pijana śliwka – ciasto z alkoholem

Śliwki odsącz z zalewy i nasącz nią biszkopty. Pierwszy z nich przełóż dżemem i połową masy. Nałóż drugi biszkopt oraz pozostałą masę. Na wierzch rozłóż śliwki i orzechy.

Zupa węgierska z kociołka

W dawnych czasach pasterze na Węgrzech gotowali smakowite gulasze w kotłach na ognisku. Taką bardzo smaczna zupę można zrobić na każdej działce lub na pikniku. Można użyć kociołek żeliwny zawieszany...

Placuszki serowo-jaglane

W misce rozcieramy drewnianą gałką ser z żółtkiem i cukrem. Chwilę, by masa stała się jednolita. Dodajemy kaszę jaglaną i pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białko i delikatnie mieszamy. Z masy tworzymy placuszki, obtaczamy w roztrzepanym jajku, otrębach i smażymy na oleju. Można podać z keksem gęstego jogurtu.

Owoce w czekoladzie

Po co je kupować, skoro można chwilę pobawić się w kuchni i samemu przygotować pyszne słodkości. Czego potrzebujesz? – wybrane owoce (ja sięgnęłam po banany i borówki amerykańskie) – gorzka lub deserowa czekolada – suche wafle –...

Sałatka z czerwonych i żółtych pomidorów

Pomidory umyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Ogórek pokroić w drobną kosteczkę. Szczyptę przyprawy (lub więcej, można nawet całą saszetkę, jeśli ktoś woli bardziej intensywny smak i aromat) wymieszać z jogurtem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Można przyozdobić czymś zielonym.

Zupa krem selerowo-ziemniaczana

Co będziesz potrzebował? – korzeń selera plus trochę liści – sporego ziemniaka – cebulę – oliwę – sól i pieprz – majeranek – koperek lub natkę pietruszki do posypania Co musisz zrobić? Na oliwie zeszklij pokrojoną w grubą kostkę...