Mango i płatki na śniadanie

Ten deser to nie tylko bomba witaminowa lecz przede wszystkim spora dawka energii na pierwszą część dnia. Możesz przygotować go wieczorem. Nie straci swoich walorów, a wiadomo,...

Kalafior pod koperkową pierzynką

To alternatywa dla poczciwej i, nie ma co, smacznej bułki tartej. Zdrowiej, bardziej kolorowo i po prostu… inaczej. Co będziesz potrzebował? – główkę kalafiora – mały pęczek koperku – 5 łyżek stołowych ulubionej...

Ciasto dyniowe z kruszonką z migdałów

Co potrzebujesz? Kruszonka: – 1/2 szklanki poszatkowanych migdałów – 3 łyżki masła – 2 łyżki cukru – 1/2 łyżeczki cynamonu – 2 łyżki mąki Ciasto: – 2 szklanki mąki – 1 łyżeczka sody – szczypta...

Pasta z tuńczyka a’la Lisner

Uwielbiam pastę z tuńczyka od Lisnera, którą kupuję w ogromnych ilościach w osiedlowym sklepie rybnym. Prawda jest jednak taka, że to, co kupne zawsze będzie miało w sobie jakiś niepotrzebny składnik i będzie...

Ciasto czekoladowo-kokosowe z toffi

Nie przepadam za pieczeniem spodów biszkoptowych, ale ten był pyszny i idealnie równy. Co potrzebujesz na ciasto? – 6 jajek – 1 szklanka cukru – 1 szklanka mąki pszennej – ½ szklanki mąki...

Leczo z cukinii na boczku

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso, dopraw solą, pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Mięso mielone pozostaw w dużych cząstkach, a boczek pokrój w plasterki. Dodaj cebulę i czosnek wraz z dodatkową łyżką oliwy i smaż do zeszklenia. Wrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę, cukinie, papryczkę chili i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i trzymaj patelnię na ogniu jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodaj zioła. Mogą być świeże.

Roladki z dorsza w glazurze żółtkowo-musztardowej

Rybę umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. W miseczce zmieszaj żółtka i musztardę. Każdy kawałek ryby posmaruj sosem żółtkowo-musztardowym i połóż piórko lub dwa cebuli. Zawiń i zepnij wykałaczką. Całość polej delikatnie pozostałym sosem.

Sałatka kalafiorowa z papryką na zimę

Kalafiory umyć i rozdzielić na różyczki. Ugotować (delikanie) i odcedzić. Paprykę umyć i pokroić w paski. Zagotować ocet, cukier oraz przecier. Dodać paprykę praz pomidory i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać kalafior, przeciśnięty czosnek i posiekaną pietruszkę. Chwilę gotować i przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Białka ubij na sztywno, wsypując cukier i cukier waniliowy. Następnie wsyp budynie oraz wlej olej. Na podpieczony spód wylej masę budyniową. Na nią ułóż owoce. Na wierzchu rozkruszlub zetrzyj mniejszy kawałek ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 st. C. Przepis na blaszkę o wymiarach 32x21 cm.

Pijana śliwka – ciasto z alkoholem

Śliwki odsącz z zalewy i nasącz nią biszkopty. Pierwszy z nich przełóż dżemem i połową masy. Nałóż drugi biszkopt oraz pozostałą masę. Na wierzch rozłóż śliwki i orzechy.