Zupa kapuściano-porowa

Co będziesz potrzebował? – pół główki młodej kapusty – 1 por – sól, pieprz – oliwę – sok z połówki cytryny – trochę zielonego do posypania – grzanki według uznania Co musisz zrobić? Kapustę pokrój w paski, wrzuć...

Ciasto marchewkowe z polewą – kremem własnego pomysłu

Co będziesz potrzebował? – 2 szklanki mąki – 1 szklankę cukru – 4 jajka – 1/2 szklanki oleju – 2 szklanki startej i lekko odciśniętej marchewki (przed starciem na najdrobniejszych oczkach około...

Ogórki w pomidorach

Co będziesz potrzebował? – 2 kg ogórków, najlepiej niedużych – 3 średnie cebule – ½ szklanki octu – ½ szklanki oleju – 1 czubata łyżka soli – 1 słoiczek przecieru ...

Korniszony z musztardą

Co będziesz potrzebował? – 2 kg ogórków, najlepiej małych – ziele angielskie – liść laurowy Składniki na zalewę: – 4 szklanki wody – 1 szklanka octu 10% – 1,5 szklanki cukru – 3 płaskie łyżki...

Kiszeniaki w keczupie

Co będziesz potrzebował? – 3 kg ogórków, najlepiej małych – 1 kg marchwi – koperek świeży Zalewa: – 2 l wody – 2 szklanki cukru – 2 łyżki soli – 1 szklanka octu – 16...

Placek na maślance

Wszystkie składniki wymieszaj widelcem w misce – tak, widelcem. Wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp pokrojonym na kawałki rabarbarem oraz kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz godzinę. Ten placek można jeść całą wiosnę i lato, zmieniając tylko owoce. Nie może się nie udać.

Sałatka przekładana z fasolką szparagową

Jajka ugotować na twardo, gdy wystygną, pokroić w kostkę. Fasolkę i brokuł ugotować aldente, pokroić na drobne kawałki. Pomidory oraz ogórka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć warzywa warstwami w następujący sposób: najpierw fasolka, następnie brokuł, jajko, pomidor, ogórek i na koniec znów brokuł. Przyprawę wymieszać z jogurtem. Polewać porcje sałatki krótko przed podaniem

Gofry bez jajek

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką masę. Miłośnicy bardziej fantazyjnych rozwiązań mogą dodać do ciasta trochę potartej gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor

Gołąbki w młodej kapuście

Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie. Odłożyć do odsączenia. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mięso i lekko podsmażyć.

Domowe tiramisu

Upiec biszkopt (w temp. 160 stopni przez 30-40 minut) i po wystygnięciu przeciąć wzdłuż. Schłodzoną kremówkę ubić i dodać cukier puder. Potem dodać jeszcze serek mascarpone i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać.