Placek na maślance

Wszystkie składniki wymieszaj widelcem w misce – tak, widelcem. Wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp pokrojonym na kawałki rabarbarem oraz kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz godzinę. Ten placek można jeść całą wiosnę i lato, zmieniając tylko owoce. Nie może się nie udać.

Sałatka przekładana z fasolką szparagową

Jajka ugotować na twardo, gdy wystygną, pokroić w kostkę. Fasolkę i brokuł ugotować aldente, pokroić na drobne kawałki. Pomidory oraz ogórka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć warzywa warstwami w następujący sposób: najpierw fasolka, następnie brokuł, jajko, pomidor, ogórek i na koniec znów brokuł. Przyprawę wymieszać z jogurtem. Polewać porcje sałatki krótko przed podaniem

Gofry bez jajek

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż uzyskamy gładką masę. Miłośnicy bardziej fantazyjnych rozwiązań mogą dodać do ciasta trochę potartej gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor

Gołąbki w młodej kapuście

Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie. Odłożyć do odsączenia. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj mięso i lekko podsmażyć.

Domowe tiramisu

Upiec biszkopt (w temp. 160 stopni przez 30-40 minut) i po wystygnięciu przeciąć wzdłuż. Schłodzoną kremówkę ubić i dodać cukier puder. Potem dodać jeszcze serek mascarpone i dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać.

Szparagi zawijane w boczku z sosem holenderskim

Szparagi gotujemy w wodzie z solą i cukrem, studzimy je w lodowatej wodzie, zawijamy w boczek wędzony firmy Kaminiarz. Tak przygotowane szparagi możemy grillować na patelni lub chwilę zapiekać w piecu w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Z żółtek cytryny i sklarowanego masła przygotowujemy sos holenderski ubijając żółtka z cytryną na parze i dodając na koniec sklarowane masło oraz sól.

Ogórki z kurkumą

Ogórki myjemy i kroimy na 4 części. Dodajemy sól i odstawiamy na 3 godziny. Ogórki wkładamy do słoików (niezbyt ciasno) zalewamy zalewą, dodajemy do każdego słoika ząbek czosnku. Zamykamy i zagotowujemy 5-7 minut. Gorące słoiki wyjmujemy i ustawiamy do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem.

Golonki na ryżu

Golonki mocz w zimnej wodzie ok. 6-8 godz. Następnie gotuj w świeżej wodzie przynajmniej 1 godz. z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Cebule obierz, pokrój w nieduże piórka. Paprykę umyj, osusz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z cebulami i papryką. Dużą blachę lekko polej olejem, wsyp ryż z dodatkami. Ułóż na wpół ugotowane golonki.

Pieczone jabłka z bezą i rodzynkami

przepis z internetu, wyłącznie dla prawdziwych łasuchów, bo jabłka wyszły bardzo słodkie. Białko nam trochę zastrajkowało i nie chciało się ubić. Walorów smakowych ten fakt nie zmienił, choć niewątpliwe miał wpływ na estetykę. Mimo drobnych potknięć nie żałujemy z córkami podjęcia się tego wyzwania, bo cały dom przez wiele godzin pachniał przepięknie. Wszystkie jabłka jeszcze tego samego dnia zostały spałaszowane. Smacznego!

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem

Przygotować naczynie ceramiczne do zapiekania (29 cm x 20 cm). Mieści się około 15 szt. makaronu