http://otopanorama.pl/wp-content/uploads/2017/03/b251119_1.gif

Szparagi zawijane w boczku z sosem holenderskim

Szparagi gotujemy w wodzie z solą i cukrem, studzimy je w lodowatej wodzie, zawijamy w boczek wędzony firmy Kaminiarz. Tak przygotowane szparagi możemy grillować na patelni lub chwilę zapiekać w piecu w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Z żółtek cytryny i sklarowanego masła przygotowujemy sos holenderski ubijając żółtka z cytryną na parze i dodając na koniec sklarowane masło oraz sól.

Ogórki z kurkumą

Ogórki myjemy i kroimy na 4 części. Dodajemy sól i odstawiamy na 3 godziny. Ogórki wkładamy do słoików (niezbyt ciasno) zalewamy zalewą, dodajemy do każdego słoika ząbek czosnku. Zamykamy i zagotowujemy 5-7 minut. Gorące słoiki wyjmujemy i ustawiamy do wystygnięcia, odwrócone do góry dnem.

Golonki na ryżu

Golonki mocz w zimnej wodzie ok. 6-8 godz. Następnie gotuj w świeżej wodzie przynajmniej 1 godz. z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Cebule obierz, pokrój w nieduże piórka. Paprykę umyj, osusz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z cebulami i papryką. Dużą blachę lekko polej olejem, wsyp ryż z dodatkami. Ułóż na wpół ugotowane golonki.

Pieczone jabłka z bezą i rodzynkami

przepis z internetu, wyłącznie dla prawdziwych łasuchów, bo jabłka wyszły bardzo słodkie. Białko nam trochę zastrajkowało i nie chciało się ubić. Walorów smakowych ten fakt nie zmienił, choć niewątpliwe miał wpływ na estetykę. Mimo drobnych potknięć nie żałujemy z córkami podjęcia się tego wyzwania, bo cały dom przez wiele godzin pachniał przepięknie. Wszystkie jabłka jeszcze tego samego dnia zostały spałaszowane. Smacznego!

Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem

Przygotować naczynie ceramiczne do zapiekania (29 cm x 20 cm). Mieści się około 15 szt. makaronu

Zapiekanka z mięsa i soczewicy

Niewiele jest osób, które dobrowolnie i świadomie jadają soczewicę. Szkoda, bo zwłaszcza dla dzieci na diecie bezglutenowej soczewica jest cennym źródłem białka, potasu, wapnia i cynku. Ma też niski indeks glikemiczny oraz sporo błonnika. Na szczęście można ją bezkarnie przemycać w daniach mięsnych i warzywnych, w zupach i pasztetach. Dziś polecam pyszną i pożywną bezglutenową zapiekankę mięsną z czerwoną soczewicą. W moim domu nikt nie odkrył prawdziwego składu tego dania.

Ziemniaki zapiekane z farszem

Ziemniaki wyjmij z piekarnika, rozkrój wzdłuż na połówki i wydrąż łyżeczką do melonów (może być zwykła łyżeczka do herbaty. Miąższ podziel po połowie, poduś obie porcje na papkę i dodaj do obu farszów. Wymieszaj, a następnie nakładaj farsze je do wydrążonych ziemniaków i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Makaron wiosenny z serkiem kremowym i rzodkiewką

Makaron ugotować (ale niezbyt miękko, żeby się nie rozpadał); najlepszy byłby własnej roboty (poniżej szybki przepis, jak go zrobić) w lekko osolonej wodzie. Do gorącego makaronu dodać serek kremowy i wymieszać. Na wierzch wrzucić niezbyt drobno posiekaną rzodkiewkę. Udekorować czymś zielonym, np. koperkiem lub pietruszką.

Ciasto ucierane z poziomkami

Najwyższy czas przejrzeć swoje zapasy i dobrze wykorzystać zamrożone owoce. Sięgnęłam po maleńkie poziomki, które sami zbieraliśmy...

Tort warzywny na ciepło lub na zimno

Co będziesz potrzebował? • puszka białej fasolki i puszka cieciorki • kasza jaglana: szklanka z czubkiem surowych ziaren (200 g) • włoszczyzna: 450 g (marchew, seler, pietruszka, por) • brokuły: 200 g • pieczarki:...