Sernik szefa kuchni

162

Bezglutenowy sernik szefa kuchni powstał w Oberży Pod Dzwonkiem w Poznaniu. Rafał poczęstował mnie swoim wypiekiem podczas bezglutenowych warsztatów kulinarnych, które prowadziłam w restauracji. Był tak puszysty i delikatny, że od razu poprosiłam o przepis. Uwaga: do pracy nad tym sernikiem podejdźcie w dobrym nastroju i zarezerwujcie sobie trochę czasu na ucieranie składników. Ale zapewniam, że warto!

 

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 1 kg zmielonego tłustego twarogu
  • 10 jajek
  • 250 g masła
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 170 g mąki bezglutenowe ciasto biszkoptowe Celiko
    w diecie glutenowej – mąka pszenna
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z 1 pomarańczy

Wszystkie składniki na bezglutenowy sernik szefa kuchni ogrzej w temperaturze pokojowej – wyjmij z lodówki przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Piekarnik ustaw na 200 stopni C (góra-dół). Żółtka dokładnie oddziel od białek. Miękkie masło ucieraj kilka minut mikserem, aż nabierze puszystości. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie nadal ucieraj. Następnie dodaj starty ser,  ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy, dodaj cukier puder. Mąkę przesiej na masę serową i delikatnie wymieszaj.

  • Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, wymieszaj dokładnie, ale niezbyt gwałtownie –  zaznacza Rafał, szef kuchni w Oberży Pod Dzwonkiem.

Formę o średnicy min. 26 cm posmaruj od środka masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę serową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20minut, następnie obniż temperaturę do 140 i piecz jeszcze przez 50 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności się zniwelują. Po skończeniu pieczenia zostaw na 40 minut lub dłużej w zamkniętym piekarniku.

Bezglutenowy sernik szefa kuchni możesz po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać do kawy, na podwieczorek, na bezglutenowe walentynki i wszelkie inne okazje. Możesz również udekorować ciasto polewą czekoladową lub polewą karobową (zamiennik czekolady dla osób uczulonych na kakao). By przygotować polewę karobową, KLIKNIJ TUTAJ.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*