Wielkanocna babka

22
Fot. ama

Czego potrzebujesz?
– 100 ml ciepłego mleka
– 3 jajka
– 150 g masła
– 50 g świeżych drożdży
– 370 g mąki pszennej
– 40 g cukru
– szczypta soli
– bakalie: ¼ szklanki skórki pomarańczowej, ¼ szklanki rodzynek

Co musisz zrobić?
Z drożdży zrobić rozczyn, rozetrzeć je z łyżką cukru, dodać połowę ciepłego mleka oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego mleka i cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka, mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego, następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Dodać miękkie (stopione) masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się z ręki i boków miski; dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić  na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i włożyć do foremek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, babki piec przez około 25 minut
Gdy babki przestygną, udekorować je lukrem lub czekoladą. ama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*