Wymagające, ale wartościowe warzywa

18

Uwielbiamy się nimi zajadać. Do wyboru mamy wiele odmian, różne smaki, kształty. Mowa o pomidorach, które w różnej formie pojawiają się na naszych stołach. W sklepach dostępne są przez cały rok, jednak najbardziej cenimy i najlepiej nam smakują te pochodzące z rodzimych hodowli. Jeszcze lepiej, gdy uda się nam wyhodować pomidory na działce czy przydomowym ogródku. Nie jest to łatwe, bowiem warzywa te są wrażliwe na wiele chorób. Warto jednak podjąć wyzwanie.

Pomidory dobrze się czują w nasłonecznionych miejscach. Warto posadzić je w glebie o średniej zawartości próchnicy oraz takiej, która ma odczyn od obojętnego do lekko kwaśnego. Zanim zabierzemy się za ich sadzenie, dobrze spulchnijmy glebę. Pomidory są wrażliwe na przymrozki, dlatego lepiej nie spieszyć się z lokowaniem sadzonek w gruncie. Szybciej możemy się na to zdecydować, jeśli dysponujemy szklarnią.

Niestety, pomidory należą do wrażliwych warzyw. Ci, którzy je uprawiają, wiedzą, że często trzeba zmagać się z różnymi dotykającymi je chorobami, zwłaszcza grzybowymi. Do najczęściej występujących należą: zaraza ziemniaczana, alternarioza pomidora (tzw. sucha plamistość liści) czy szara pleśń. Zaraza ziemniaczana objawia się dużymi, nieregularnymi wodnistymi plamami na czubkach oraz brzegach liści, które z czasem prowadzą do ich zasychania i odpadania. Na niedojrzałych jeszcze owocach można natomiast dostrzec duże, twarde plamy brunatnego koloru. Allternarioza pomidora atakuje warzywo zwłaszcza w ciepłe i deszczowe letni dni. Na liściach pojawiają się ciemnobrunatne plamy, natomiast zaatakowane owoce zaczynają gnić. Szara pleśń objawia się szarozielonymi czy żółtymi plamami na liściach, które zaczynają obumierać. Na owocach natomiast pojawiają się wodniste plamy. Charakterystyczny dla tej choroby jest również szary nalot.
Do najgroźniejszych schorzeń dotykających to warzywo zalicza się również zgorzel podstawy łodygi i brunatną zgniliznę owoców pomidora. Wywołujący ją grzyb potrafi zniszczyć całe rośliny.

Choroby mogą dotknąć warzywa na różnym etapie jego rozwoju. Nie zawsze jesteśmy w stanie poradzić sobie z problemem, wykorzystując domowe sposoby. Jeśli jesteśmy początkującymi hodowcami pomidorów, warto poradzić się osób, które mają większe doświadczenie. Najważniejsze, by nie czekać, aż choroba się rozwinie, lecz działać jak najszybciej. Czasem proponuje się zastosowanie domowych sposobów, jak chociażby w przypadku zarazy ziemniaka – oprysków z wywaru z pokrzyw czy skrzypu polnego. Jeśli przypadłość jest poważniejsza, trzeba sięgnąć po silniejsze środki.

Warto poświęcić nieco więcej czasu na pielęgnację pomidorów, bo mają wiele cennych właściwości. Osoby dbające o linię zapewne zwrócą uwagę na fakt, iż mają mało kalorii. Szacuje się, że 100 g surowych pomidorów zawiera ok. 16-18 kcal.

– Składają się w dużej mierze z wody. Warzywa te zawierają m.in. cenny likopen, który pomaga w zapobieganiu zawałowi serca i rozwojowi miażdżycy – przyznaje Roma Drobniak, specjalistka ds. żywienia z Leszna.

Pomidory są również źródłem witamin: C, E, A, z grupy B, jak również mikro- oraz makroelementy: potas, wapń, magnez czy żelazo. Każdy z tych składników wspomaga różne funkcje organizmu, a ich niedobory dają o sobie znać różnymi dolegliwościami.

Nie zawsze mamy czas, ochotę czy możliwości, by samodzielnie uprawiać pomidory. Możemy jednak zaopatrzyć się w nie w sklepie czy na targowisku. Warto postawić na sprawdzone źródła, czyli dostawców, co do których mamy pewność, że nie sprzedadzą nam warzyw nafaszerowanych dużą ilością chemii. Do wyboru mamy różne rodzaju pomidorów: okrągłe, podłużne, czerwone, zielone. Chętnie sięgamy dziś również po pomidory koktajlowe. Są również smakosze pomidorów uprawianych na polu. Nie zawsze wyglądają one atrakcyjnie, ale są bardzo smaczne. Wielu preferuje surowe pomidory, traktując je jako zdrowe przekąski. Równie dobrze możemy je wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju potraw: sałatek, zup, przystawek. Na pewno wyjdzie to nam na zdrowie. ama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*