Zielone ciasto szpinakowo-śmietankowe z borówkami

13
Fot. kab

Ciasto szpinakowe jadłam z córkami w jednej z leszczyńskich kawiarni. Było genialne, dlatego postanowiłyśmy spróbować upiec podobne w domu. Jest tanie, niezbyt kaloryczne, proste w wykonaniu i ładnie się prezentuje. Przepis znalazłyśmy w internecie i troszkę go zmodyfikowałyśmy, ograniczając ilość cukru.
Co potrzebujesz?

  • 450 g, drobno mielonego mrożonego szpinaku
  • 1 szklankę cukru
  • 3 jaja
  • 1 i 1/3 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana do ubicia + cukier do smaku
  • 1 szklanka borówek

Co musisz zrobić?

1. Szpinak po rozmrożeniu blendujemy z olejem. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i łączymy zawartość obu misek. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy 45 minut w temp.180 st. C.
3. Po wystudzeniu należy odkroić wierzch. Jeśli się rozpadnie to nie problem, bo kruszony też wygląda ładnie.
4. Na dolną część ciasta nakładamy świeżo ubitą śmietanę, na to kładziemy wierzch ciasta i sypiemy borówki. Można wierzch ciasta również posmarować bitą śmietaną i dopiero posypać owocami.
Smacznego! kab

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*