Zupa węgierska z kociołka

281
Fot. tadgaw

W dawnych czasach pasterze na Węgrzech gotowali smakowite gulasze w kotłach na ognisku. Taką bardzo smaczna zupę można zrobić na każdej działce lub na pikniku. Można użyć kociołek żeliwny zawieszany na trójnogu nad ogniskiem lub kupić kociołek od razu z paleniskiem (na zdjęciu) – wtedy zupę ugotować możemy nawet na parkingu. Oczywiście, przepis można dowolnie modyfikować. Smacznego!

Czego potrzebujesz?
– 600 g mięsa od szynki
– 1 cebula, 1 ząbek czosnku
– 1 duża marchewka
– łodyga selera naciowego
– 5 ziemniaków
– 1 cukinia
– 250 g pieczarek przekrojonych na cztery części, jak czosnek
– 1 papryka czerwona,
– 1 papryka zielona,
– 1 papryka żółta
– 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej + garść pokrojonej włoszczyzny)
– 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
– 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
– ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej
– szczypta chilli
– sól
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki przecieru pomidorowego lub pół puszki pomidorów z zalewą
– łyżka octu balsamicznego
– majeranek
– pokrojony szczypiorek i zielona pietruszka

Co musisz zrobić?
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w grube piórka, łodygę selera w paski, drobno posiekany ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Wymieszać i chwilę poddusić. Wlać ok. 1,5 l bulionu wraz z włoszczyzną, dodać liść laurowy, ziele angielskie i startą marchewkę. Gotować ok. godziny.

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Po ok. 10 min dodać obrana, pokrojoną w paski paprykę, cukinię i pieczarki. Gotować jeszcze 15 min, do czasu aż ziemniaki i papryka będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i majeranek do smaku.
Potrawa jest sycąca dzięki ziemniakom. Można zrobić w wersji bez ziemniaków i podawać z bagietką. Dla podciągnięcia smaku warto dodać boczek wędzony, pokrojony w kostkę lub kiełbasę. Zupę możemy przygotować wcześniej w domu i nad ogniskiem tylko odgrzać – wtedy nie dogotowujemy warzyw. e

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

*