Bądźmy czujni, lepiej dmuchać na zimne

Nie bez znaczenia pozostaje higiena jamy ustnej Fot. arch

Dużo mówi się o profilaktyce dorosłych. Po ukończeniu odpowiedniego wieku można skorzystać z różnych programów pozwalających wychwycić na wczesnym etapie różnego rodzaju choroby. O profilaktyce dzieci mówi się mniej. Tymczasem w ich przypadku również powinno się zachować czujność, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Po pierwsze, podobnie jak w przypadku dorosłej osoby, każdy niepokojący objaw powinien być skonsultowany z lekarzem. Nie chodzi o to, by biegać do przychodni z katarem czy niewielkim przeziębieniem, ale jeśli przeziębieniowe czy grypopodobne objawy utrzymują się dłużej, należy udać się do pediatry. Bardzo ważny pod względem zdrowia i prawidłowego rozwoju jest okres dojrzewania, Niektóre wady rozwojowe oraz choroby ujawniają się właśnie w tym czasie.

W ramach profilaktyki warto raz w roku wykonać dziecku badanie krwi. Dobrze byłoby, aby była to morfologia z rozmazem, który pozwala ocenić jakość krwinek czerwonych, białych oraz płytek krwi. Badanie to pozwala na diagnostykę wielu chorób .U dzieci do 6 roku życia procentowy rozkład leukocytów jest inny niż u dorosłych – mówi Kalina Pabisiak-Ignaszewska, rzeczniczka prasowa Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lesznie.

Nieprawidłowości mogą świadczyć o przebytej chorobie zakaźnej, ale mogą również stanowić sygnał, że w małym organizmie rozwija się groźny nowotwór, np. białaczka.

W profilaktyce warto zwrócić uwagę na postawę dziecka. Kształtuje się ona w wieku dorastania i niestety bywa, że w tym okresie pojawiają się skrzywienia kręgosłupa 1 stopnia, płaskostopie oraz zmiany krzywicowe w obrębie obojczyków, klatki piersiowej czy kończyn dolnych (koślawość kolan). Prawidłowa postawa zależy od stosownej do wieku rozwojowego aktywności fizycznej oraz prawidłowej diety, bogatej w wit. D

Z tego względu istotne jest regularne podawanie witaminy D. Warto przyjmować ją od listopada do marca, kiedy słońca jest niewiele a jak wiadomo pod wpływem promieni ultrafioletowych ta witamina syntezowana jest w organizmie. Wprawdzie wraz z pożywieniem pozyskujemy spore ilości wit. D, ale bez słońca organizm nie jest w stanie w odpowiedniej ilości ją sobie przyswoić, zwłaszcza gdy w wieku wzrostu i kształtowania się układu kostnego dziecka jest ona niezbędna – podkreśla Kalina Pabisiak-Ignaszewska.

Nie bez znaczenia pozostaje higiena jamy ustnej. Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy z tego, że higiena ta zaczyna się z przyjściem dziecka na świat, nawet gdy nie posiada ono jeszcze zębów. Następnie należy kupić specjalną szczoteczkę – nakładkę na palec i czyścić każdy pojawiający się w ustach ząbek .Próchnica zębów mlecznych nie pozostaje bez znaczenia dla zdrowia organizmu a także dla zdrowia zębów stałych i ich zawiązków. Poza tym część rodziców zapomina o tym, że już pomiędzy 5 a 6 rokiem życia, niekiedy częściej niż nowe jedynki i dwójki, wyrzynają się szóstki, a więc pierwsze zęby trzonowe, które utrzymują prawidłowy kąt żuchwy.

Szóstki wcześnie zaatakowane przez próchnicę, niekiedy już w nastoletnim wieku muszą zostać usunięte. To prowadzi do zmian z obrębie żuchwy, co z kolei w przyszłości może być powodem uporczywych bólów głowy – zaznacza rzeczniczka prasowa leszczyńskiego sanepidu która od 24 lat jest promotorem zdrowia oraz wykładowcą i recenzentem podręczników szkolnych dla higienistek stomatologicznych.

To oczywiście tylko wybrane profilaktyczne wytyczne, na które należy zwrócić uwagę. Początek jesieni to dobry moment na szczepienie przeciwko grypie. Dzieci wracają do przedszkoli i szkół, za moment z pewnością pogoda zmieni się na bardziej jesienną, a to może sprzyjać zachorowaniom. Warto już teraz zaszczepić siebie i dzieci, bo na uzyskanie pełnej odporności potrzeba trochę czasu.

Nie możemy zapominać o zbilansowanej diecie bogatej we wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju. Bardzo istotne jestdopilnowanie, aby dziecko przed pójściem do szkoły zjadło pierwsze najlepiej ciepłe śniadanie. Należy ograniczyć słodycze oraz wyeliminować tzw. jedzenie śmieciowe, które nie wnosi niczego pożywnego do organizmu młodego człowieka.

Cały artykuł jest również dostępny w 37 numerze Panoramy Leszczyńskiej z 2018 roku. Zapraszamy do zakupu e-wydania:

AUTOR ARTYKUŁU: Anna Machowska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*