Catering wigilijny dla zabieganych i nie tylko

Jest taki dzień, bardzo ciepły choć grudniowy/dzień, zwykły dzień, w którym gasną wszelkie spory – usłyszeć można w piosence zespołu Czerwone Gitary. Oczywiście najważniejsze jest to, by świąteczne chwile spędzać z bliskimi, ale by były to chwile pełne blasku, magii i bez zbędnych sporów, trzeba się odpowiednio do nich przygotować. Tradycja bowiem zobowiązuje. To ona wprowadza na wigilijny stół określone potrawy, z których przygotowaniem nie wszyscy są w stanie bezproblemowo sobie poradzić. Jeśli komuś brakuje czasu lub umiejętności, może skorzystać z wigilijnego cateringu.

Jeśli mamy taki zamiar albo jeżeli organizujemy wigilijne czy świąteczne spotkanie dla pracowników, warto jak najszybciej rozejrzeć się wśród propozycji. Zwłaszcza, gdy chcemy złożyć zamówienie na większą liczbę dań. Ceny kształtują się bardzo różnie. Dla przykładu litr barszczu można kupić za 9 zł, 10 pierogów z kapustą i grzybami – 10 zł, porcję karpia, pstrąga, sandacza w galarecie czy porcję smażonej ryby – w granicach 8-9 zł, a porcję ryby po grecku – 5 zł. W ofertach znajdziemy też rozmaite sałatki z rybnymi akcentami czy rybą w roli głównej (od kilkunastu do kilkudziesięciu zł za kg, w zależności od tego, jakie składniki ją tworzą). Wśród bardziej wymyślnych propozycji znajdziemy tartinki z kremem borowikowym i żurawiną (2,5 zł za porcję) czy kruche ciastka z tatarem z łososia (6 zł/porcja). Są to przykładowe ceny i jedynie wybrane potrawy. Propozycji jest znacznie więcej. Catering wigilijny to wygodne rozwiązanie. Można zaoszczędzić sobie czasu w kuchni czy nerwów podczas przygotowywania czegoś, co po prostu nam się nie udaje. Trzeba jednak zwrócić uwagę, by dania przygotowano na świeżo i odbierać je możliwie najpóźniej.

Do tego w ramach cateringu można zafundować sobie coś na słodko, jak sernik czy ciasto piernikowe (np. 4 zł za porcję). Podobnie w gastronomii znajdziemy bogatą ofertę dań nie tylko na wigilijny, lecz również świąteczny stół.

Jeżeli ktoś zastanawia się, czy wybrać catering wigilijny czy samodzielnie przygotowane potrawy, a nie należy do mistrzów sztuki kulinarnej, może zdecydować się na połowiczne rozwiązanie. „Łatwiejsze” w przyrządzeniu potrawy przygotować samemu, a wymagające większego nakładu pracy – zlecić profesjonalistom. Zabierając się za samodzielne opracowanie wigilijnych dań, warto podpatrzeć czy posłuchać mistrzów sztuki kulinarnej. Tematyka kulinarna ma w ostatnich czasach swoje pięć minut w mediach. Z pewnością więc im bliżej świąt, tym więcej znajdzie się w nich wskazówek, odnoszących się bezpośrednio do wigilijnego oraz świątecznego menu. ama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*