Czy wirus ASF trafia do nas w kanapkach?

W suszonej kiełbasie wirus zachowuje zakaźność przez ok. 300 dni Fot. mach

Pierwsze przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF), wirusa dziesiątkującego stada trzody chlewnej i dzików, wykryto w Polsce w 2014 roku. Niestety, mimo różnych działań ochronnych prowadzonych przez państwo choroba wciąż się rozprzestrzenia. Dlatego też adresatami najnowszych zaleceń służb weterynaryjnych są już nie tylko sami rolnicy i producenci trzody, ale również wszyscy inni, także – a może przede wszystkim – osoby przyjeżdżające do Polski zza wschodniej granicy.

Poseł PiS z okręgu kalisko-leszczyńskiego Jan Dziedziczak już w lipcu br. zwrócił uwagę, iż do wybuchu kolejnych ognisk ASF w Polsce mogą przyczyniać się, choć nieświadomie, obywatele Ukrainy. Parlamentarzysta zaznaczył, że do jego biura coraz częściej docierają sygnały, iż na Ukrainie, ze względu na trudną sytuację polityczna i gospodarczą, nie wypłaca się rolnikom odszkodowań za utylizację zakażonych zwierząt. Dlatego zarażona trzoda jest tam po prostu przerabiana na produkty spożywcze, a to stwarza duże ryzyko przenoszenia choroby również poza granice kraju.

Dostęp do pełnej treści artykułu jest płatny

Aby wykupić dostęp do pełnej treści artykuły należy wybrać opcję WYKUP. Jeśli posiadasz już kod dostępu, wybierz opcję ZALOGUJ. Więcej informacji w regulaminie.
Zaloguj się lub Wykup
Sprawdź Wykup
Anuluj

Wykup dostęp poprzez szybkie płatności DOTPAY.

Wykup dostęp poprzez SMS PREMIUM.

Wykup dostęp poprzez szybkie płatności DOTPAY (koszt 1,10 zł). Otrzymasz kod, który należy wpisać w pierwsze okno poniżej. Na koniec wciśnij "Odblokuj dostęp". Więcej informacji w regulaminie.
Kup kod
Odblokuj dostęp
Wykup dostęp poprzez SMS PREMIUM (koszt 1,23 zł brutto). Wyślij SMS o treści AP.OTO1 na numer 71068. Otrzymasz kod, który należy wpisać w pierwsze okno poniżej. Na koniec wciśnij "Odblokuj dostęp". Więcej informacji w regulaminie.
Odblokuj dostęp
Anuluj

Cały artykuł jest również dostępny w 38 numerze Panoramy Leszczyńskiej z 2018 roku. Zapraszamy do zakupu e-wydania:

AUTOR ARTYKUŁU: mach

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*