„Grodzka 12” w żółtym przewodniku kulinarnym

Waldemar Kaniewski i jego restauracja jako pierwsza w Lesznie znaleźli się w ,,żółtym przewodniku’’.
Waldemar Kaniewski i jego restauracja jako pierwsza w Lesznie znaleźli się w ,,żółtym przewodniku’’.

Waldemar Kaniewski i jego restauracja „Grodzka 12” znaleźli się w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska. To wyjątkowe wyróżnienie wynika z przyznania restauratorowi wysokiej punktacji poprzedzonej oceną, podobną do tej, jakiej dokonuje się w słynnym rankingu przewodnika Michelin.

Wyróżnienie dla restauracji „Grodzka 12” to efekt pracy, jaką cały zespół restauracji włożył w tworzenie swoich dań i całej filozofii działania lokalu.

Kwalifikacja była wielopoziomowa. Inspektorzy odwiedzali lokal dwukrotnie. Pierwsza z wizyt miała miejsce w kwietniu 2019 roku. Punktowano nie tylko smak potraw i dobór produktów, ale też oferowane alkohole, wygląd oraz serwis dań, a także atmosferę lokalu. W Polsce są tylko trzy restauracje posiadające cztery „czapki”, a więc najwyższą ocenę.

Waldemar Kaniewski znalazł się wśród 25 wyróżnionych szefów kuchni w Polsce w kategorii kuchni tradycyjnej. Zdobył z restauracją ocenę 12,5 pkt, co oznacza, że dosłownie otarł się o drugą ,,czapkę’’ (przyznaje się ją po zdobyciu 13 pkt).

To właśnie ilością czapek Gault&Millau określa skalę oceny danego miejsca. W przewodniku wysoko oceniono między innymi czerninę i pyrę z gzikiem oraz desery serwowane na Grodzkiej.

– Samo znalezienie się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla restauratora, a tak wysoka punktacja i bliskość zdobycia drugiej czapki to coś niesamowitego. Dla mnie nominacja dla szefa kuchni tradycyjnej jest niezwykle ważna. Walczyłem o znalezienie się w przewodniku Gault&Millau od sześciu lat. Dziękuję całej naszej załodze, choć tytuł zawsze przypada szefowi , takie są zasady – mówi Waldemar Kaniewski, szef kuchni i właściciel „Grodzkiej 12”.

Przewodnik Gault&Millau jest ,,wnukiem’’ najbardziej znanego i najważniejszego na świecie przewodnika Michelin. Żółty Przewodnik Gault&Millau wydawany jest w 20 krajach świata, w Polsce w tym roku ukazał się po raz szósty. Wybiera najważniejsze i najlepsze restauracje w kraju, ale w przeciwieństwie do przewodnika Michelin, dociera też do mniejszych miast.

Michał Wiśniewski