Jagielnik Oreo – super ciasto

Przepis znaleziony w internecie (blog Veganbanda.pl) i lekko zmodyfikowany, gorąco polecam, bo to pyszne i zdrowe ciasto, a na dodatek nie wymaga pieczenia

Czego potrzebujesz?

  • 2 opakowania po 110 gr ciasteczek Oreo, ale z powodzeniem można kupić większe 175 gr opakowania, bo pozostałe ciasteczka przydadzą się do dekoracji
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego, zgodnie z sugestią autorki wybrałam sojowe
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki rodzynki
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • olej kokosowy

Co musisz zrobić?

Kasze wsypujemy na duże drobne sitko i płuczemy pod kranem z gorącą wodą. Potrząsamy sitkiem intensywnie, aż znaczenie wypływać zupełnie przeźroczysta woda. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (około 15-20 min) w 3 szklankach mleka sojowego z cukrem, ale można użyć też innego słodzika np. ksylitolu.

Kilka ciastek Oreo zostawiamy do ozdoby, a od reszty nożem oddzielamy krem i dodajemy go do masy jaglanej. Dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką.

Ciastka oddzielone od kremu dzielimy na dwie części. Jedną miksujemy razem z orzechami, migdałami, rodzynkami, kakao i olejem kokosowym. Powstałą w ten sposób masą wykładamy spód tortownicy.

Masę jaglaną wykładamy na spód i posypujemy kakao.

Pozostałą część ciastek blendujemy (można je również pokruszyć) i posypujemy ciasto, które przed podaniem dwie godziny schładzamy w lodówce.

mach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*