Mazurki na wielkanocny stół

Fot. wikipedia.org

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez mazurka. Może być wypiekany z różnego rodzaju ciast. Jego wyrób to niełatwa sztuka. Warto jednak pokusić się o nią.

Mazurek może mieć różne oblicza. Występują spody z ciasta kruchego, makaronikowego czy drożdżowego a nawet wafli. Przekłada się je konfiturą, czekoladą, masą migdałową, w zależności od przepisu oraz kulinarnych upodobań osób konsumujących mazurki.
Cechą charakterystyczną mazurka jest ciekawe zdobnictwo. Można ułożyć jakiś wzór z bakalii czy „narysować” bądź „napisać” za pomocą czekolady. W tej kwestii warto zaprosić do wspólnych zabaw w kuchni najmłodszych członków rodziny. Na pewno nie zabraknie im pomysłów na ciekawe motywy.

Mazurki należą do bardzo słodkich wypieków. Z tego też względu zwykle podaje się zazwyczaj je pokrojone na małe porcje.
Przepisów na ten wielkanocny smakołyk jest mnóstwo. My podjemy tylko jeden, zachęcając do wspólnych kulinarnych działań. Pięknie zdobione i smaczne mazurki kupimy oczywiście w piekarniach. Na pewno jednak szczególny wymiar będzie miał ten przygotowany własnoręcznie.

Mazurek pomarańczowy
Co potrzebujesz?

Ciasto: 35 dag mąki, 50 gram cukru pudru, 20 dag margaryny,
1 jajko, 1 żółtko.
Masa: galaretka pomarańczowa, 5 pomarańczy, pół szklanki wody, 2 łyżki cukru.

Co musisz zrobić?
Zagnieść składniki na ciasto i wypełnić nim niewielką rozmiarów formę (część ciasta należy zostawić na udekorowanie brzegu). Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.

Przygotowanie masy: obrane pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki, gotować z dodatkiem wody przez ok. 15-20 min., a następnie zmiksować. Ponownie gotować, tym razem z dodatkiem galaretki (całość można nieco dosłodzić do smaku). Kiedy tak przygotowana masa wystygnie, wylać ją na upieczone ciasto.

Dalsza dekoracja może być już dowolna, wszystko zależy od inwencji dekorującego. Jednym z ciekawych rozwiązań będzie wykorzystanie kandyzowanych owoców (można do tego celu sięgnąć tylko po gotowe kandyzowane pomarańcze lub też kandyzować je samodzielnie). Do dzieła i smacznego! ama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*