Osiem medali dla steków z Chróściny

Na zdj. Adrian Piotrowski, dyrektor handlowy i operacyjny. Fot. Archiwum

Firma OSI Poland Foodworks, mająca siedzibę w Chróścinie, uczestniczyła w prestiżowym konkursie World Steak Challenge, w którym wręczane są nagrody dla najlepszych producentów steków na świecie. Nasi przedsiębiorcy zdobyli w nim aż 8 medali (3 złote, 4 srebrne i 1 brązowy) uzyskując tym samym najlepszy wynik wśród reprezentantów Polski.

Do Dublina, gdzie odbywał się konkurs, zjechali producenci steków aż z 25 państw. Łącznie przygotowano 300 zgłoszeń, bo konkurowali w kilku kategoriach m.in.: Najlepszy Stek, Najlepszy Producent, Najlepszy Stek z Antrykotu, Polędwicy czy Rostbefu. Co więcej, wyróżniono także steki pochodzące z bydła karmionego wyłącznie trawą lub paszą.

Zmagania odbywały się w renomowanej restauracji Fire, gdzie przez dwa dni ponad 40 ekspertów oraz 14 sędziów konsumenckich podejmowało decyzję o przyznaniu nagród.

W pierwszym etapie pod uwagę brana była ocena produktu w stanie surowym, czyli według wyglądu, aromatu, koloru, marmurkowatości oraz otłuszczenia. Potem, już po przygotowaniu przez zawodowych szefów kuchni, jury punktowało danie za smak, kruchość, soczystość oraz ponownie za wygląd i aromat.

OSI Poland Foodworks zgłosiło łącznie 9 produktów, spośród których 8 otrzymało medale.

– Złotem wyróżniono polędwicę oraz antrykot pochodzące z jałówki (krzyżówka mięsna), a także antrykot z krowy rasy polskiej czarno-białej, holsztyńsko-fryzyjskiej. Na srebro zasłużył rostbef z jałówki (krzyżówka mięsna), antrykot z byka (krzyżówka bezmięsna) oraz polędwica i rostbef z krowy (rasa polska czarno-biała, holsztyńsko- fryzyjska). Brąz otrzymała polędwica z byka (krzyżówka mięsna). Łącznie jako Grupa OSI Europe Foodworks zdobyliśmy 19 medali – mówi Natalia Bartkowiak, kierownik marketingu i administracji OSI Poland Foodworks.

Anna Machowska