Po latach znikają niebieskie płyty

Prace przy modernizacji siedziby PWSZ mają potrwać do września br. Fot. Michał Wiśniewski

Siedziba Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Lesznie po kilkudziesięciu latach zmienia wygląd. Budynek, którego elewację tworzyły niebieskie szklane płyty, będzie już wkrótce wyglądał zupełnie inaczej. Inwestycja to jednak nie tylko zmiana estetyki, ale też oszczędności.

Obiekt nazywany kiedyś w Lesznie zwyczajowo ,,pentagonem’’ powstał w latach osiemdziesiątych XX wieku. Był biurowcem, przez których przewinęło się wiele instytucji. Działał tam przez lata urząd skarbowy, kuratorium oświaty, Zakład Usług Społecznych, a nawet jeden z wydziałów komendy policji. Poza tym piętra i piwnice dzierżawiły prywatne firmy. Charakterystyczny budynek ze szklanych, niebieskich płyt wpisał się trwale w krajobraz Leszna.

Uczelnia od 20 lat

Od 1999 roku biurowiec stał się siedzibą Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Lesznie. Z czasem przebudowano wejście, a dwanaście lat później dobudowano do niego nowoczesną aulę. Jej bryła oraz z elewacją znacząco różnią się jednak od estetyki głównej części budynku. Wygląd to jednak nie największy problem z jakim boryka się zarządca nieruchomości. Stare technologie i upływ czasu sprawiły, że straty energetyczne w biurowcu są ogromne. Latem panują tam tropikalne temperatury, a zimą dogrzanie pomieszczeń pochłania ogromne pieniądze.

Prawie 800 okien

Władze PWSZ od dłuższego czasu zabiegały o modernizację termiczną. Udało się to w 2018 roku i właśnie teraz ,,szklany’’ obiekt zmienia oblicze. Koszt tego zdania jest potężny. Oszacowano go na osiem milionów złotych, ale dzięki temu wykonana zostanie kompleksowa termomodernizacja. W jej ramach znikną płyty elewacyjne zawierające azbest. Nowa elewacja zostanie wykonana z tworzyw. Poprawi to izolację i estetykę. Najważniejszą zmianą będzie jednak zmniejszenie liczby okien. Dziś jest ich w całym obiekcie prawie 800. Po remoncie zostanie połowa.

Prace do września

W budynku wymienione zostaną też pokrycia dachowe i wentylacja. Remont będzie realizowany etapowo , a jego finał nastąpi do września. PWSZ modernizuje siedzibę dzięki 85- procentowej dotacji z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko. Wsparcie wynosi blisko 5,5 miliona złotych. Brakujące 2,5 miliona dołoży uczelnia, która wzięła na to kredyt.

Michał Wiśniewski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*