Słodkie listopadowe święto z rogalami

Fot. arch

Najbliższy weekend będzie zdecydowanie należał do rogali marcińskich. Dla większości to jedyna okazja, aby delektować się tym wyrobem. Składa się on z ciasta półfrancuskiego oraz farszu przygotowanego z białego maku, cukru, masła, śmietany, rodzynek, suszonych fig lub daktyli, wanilii oraz skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów włoskich, a nawet kandyzowanej gruszki.

– Wszystkie składniki użyte do wypieku rogali są wysokokaloryczne. Rogal zawiera bardzo dużo cukru – około 120 g w 1 porcji oraz tłuszczu pochodzącego z użytego masła czy oleju, a także maku i bakalii. Składnikami mającymi pozytywne działanie są mak, który jest źródłem wapnia oraz bakalie zawierające magnez i błonnik pokarmowy. Mimo tych zalet rogal jest po prostu rekordzistą, jeśli chodzi o dostarczenie kalorii w jednej porcji, bo jest to aż około 1000-1200 kcal przy wadze 250g – wyjaśnia Maria Salicka, dietetyczka z Leszna.

Kalorie te stanowią w przybliżeniu połowę dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla kobiety. Każda z cukierni ma inne receptury wyrobu tego specyfiku, dlatego smaki rogali zakupionych w różnych cukierniach nieco się różnią. Trzeba zwracać też uwagę na ich dokładny skład oraz źródło pochodzenia i najlepiej kupować te certyfikowane.

Dostęp do pełnej treści artykułu jest płatny

Aby wykupić dostęp do pełnej treści artykuły należy wybrać opcję WYKUP. Jeśli posiadasz już kod dostępu, wybierz opcję ZALOGUJ. Więcej informacji w regulaminie.
Zaloguj się lub Wykup
Sprawdź Wykup
Anuluj

Wykup dostęp poprzez szybkie płatności DOTPAY.

Wykup dostęp poprzez SMS PREMIUM.

Wykup dostęp poprzez szybkie płatności DOTPAY (koszt 1,10 zł). Otrzymasz kod, który należy wpisać w pierwsze okno poniżej. Na koniec wciśnij "Odblokuj dostęp". Więcej informacji w regulaminie.
Kup kod
Odblokuj dostęp
Wykup dostęp poprzez SMS PREMIUM (koszt 1,23 zł brutto). Wyślij SMS o treści AP.OTO1 na numer 71068. Otrzymasz kod, który należy wpisać w pierwsze okno poniżej. Na koniec wciśnij "Odblokuj dostęp". Więcej informacji w regulaminie.
Odblokuj dostęp
Anuluj

Cały artykuł jest również dostępny w 44 numerze Panoramy Leszczyńskiej z 2018 roku. Zapraszamy do zakupu e-wydania:

AUTOR ARTYKUŁU: Natalia Kurpisz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*