Smaki z całego świata

Słoneczna aura zachęciła klientów do skorzystania z oferowanych przed foof trucki dań z całego świata. Fot Natalia Kurpisz

W sobotę i niedzielę Nowy Rynek zamienił się w arenę najlepszych smaków z całego świata. Wszystko za sprawą IV Festiwalu Smaków Food Trucków. Zgromadził on smakoszy nowych i niepowtarzalnych smaków.

W Lesznie pojawiły się znane i lubiane food trucki, które serwowały zarówno klasykę street foodu: burgery, frytki i zapiekanki, jak i bardziej oryginalne dania europejskiej oraz światowej kuchni, m.in. azjatyckie pierożki dim sum, kapsalony, langosze, arepy, burgery, a także owoce w czekoladzie lub lody naturalne.

Produkty rzemieślnicze Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie. Czwarta edycja tej imprezy została wzbogacona o strefę piw rzemieślniczych. W ramach festiwalu przygotowano także specjalną strefę zabaw dla dzieci, przestrzeń dla sympatyków gier planszowych, jak również strefę chilloutu, gdzie przy spokojnej muzyce można było oddać się beztroskiemu nicnierobieniu.

Uczestnicy mogli też wziąć udział w zawodach kulinarnych oraz pasjonującej grze terenowej.

Idea slow foodu Celem festiwalu jest promowanie idei slow foodu, czyli jedzenia przygotowanego ze świeżych, starannie dobranych produktów, „na oczach” klienta. Slow food to również kultura celebrowania posiłków, jedzenia bez pośpiechu.

Food trucki walczyły o tytuł najsmaczniejszego stoiska. Zgodnie z głosami klientów tytuł ,,Najsmaczniejszego Food Trucka Festiwalu” otrzymał Fresh Donuts.

Słoneczna aura dopisała, a stoiska cieszyły się sporym zainteresowaniem.

– Na food truckach jesteśmy z rodziną po raz pierwszy. Jest duży wybór dań, ale postawiliśmy na burgery – mówi Aneta Matuszewska.

Celem festiwalu jest promowanie idei slow foodu, czyli jedzenia przygotowanego ze świeżych produktów i to na oczach klienta. Fot. Natalia Kurpisz

Natalia Kurpisz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*