Uczniowie wypoczywali, a w szkołach trwały wielkie inwestycje remontowe

W okresie letnim na terenie boiska sportowego w Zespole Szkół Specjalnych powstał kolorowy plac zabaw. Fot. Starostwo Powiatowe w Rawiczu

Lipiec i sierpień to nie tylko okres wypoczynku uczniów, lecz także wzmożonych prac remontowych w placówkach oświatowych. Dyrektorzy chcą zdążyć z niezbędnymi inwestycjami przed pierwszym w tym roku szkolnym dźwiękiem dzwonka.

Nie inaczej było podczas tegorocznej letniej przerwy w szkołach powiatu rawickiego.

Nowy rok szkolny w wyremontowanych salach rozpoczną przedszkolaki z Przedszkola nr 3 im. Krasnala Hałabały w Rawiczu.

W ramach modernizacji wymieniono wewnętrzną instalację elektryczną, wyrównano i wymalowano ściany na przyjazne dzieciom, pastelowe kolory oraz odnowiono podłogi (cyklinowanie parkietów i uzupełnienie braków, olistwowanie). Ponadto odnowiono pomieszczenia kuchni, zmodernizowano łazienkę i pomieszczenie socjalne dla personelu, utworzono dodatkowe pomieszczenie gospodarcze na środki czystości i powiększono kuchenkę socjalną. Prace trwały od 9 lipca.

– Wszystkim dzieciom i pracownikom przedszkola życzę owocnej nauki, zabawy i pracy w komfortowych warunkach – mówi burmistrz Grzegorz Kubik.

Mają „szatnię na medal“

Odebrano prace remontowe i budowlane, które rozpoczęły się z początkiem wakacji na terenie Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Rawiczu. Uczniowie zyskali nowoczesną infrastrukturę sportową oraz zaplecze sanitarne.

Prace wykonane w ramach projektu „Rozbudowa Zespołu Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Rawiczu” obejmowały: budowę placu zabaw, bieżni do skoków w dal, boiska do piłki siatkowej plażowej oraz wykonanie kanalizacji deszczowej. Koszt prac wyniósł 193 tysiące złotych, z czego 19 tysięcy to dofinansowanie.

Zakończono też prace wykonane w ramach projektu „Szatnia na medal”. W jego ramach wykonano wymianę instalacji sanitarnej, wodno-kanalizacyjnej i c.o., przebudowano pomieszczenia sanitarne (prysznice i toalety w szatniach), wymieniono instalację elektryczną oraz oświetlenie oraz wymieniono posadzki, pomalowano ściany i zamontowano stolarkę drzwiową. Rozbudowa zaplecza sali gimnastycznej kosztowała 191 tys. zł, z czego blisko 96 tys. zł to dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego.

Remontują w Konarach

Na początku lipca ruszyły prace związane z przebudową budynku szkolnego w Konarach. Obiekt pochodzi z przełomu XIX i XX wieku, wpisany jest do rejestru zabytków. Do tej pory mieściła się w nim szkolna biblioteka, wcześniej sale lekcyjne.

Remont rozpoczęto od wymiany dachu i przemurowania kominów. Zakres prac obejmuje m.in.: wykonanie nowych elementów konstrukcyjnych dachu, nowego pokrycia z dachówki oraz orynnowanie.

Mimo że budynek ma już sto lat, konstrukcja dachu zachowała się w bardzo dobrym stanie i zostanie tylko zakonserwowana preparatem grzybobójczym.

Aktualnie wewnątrz obiektu trwają prace rozbiórkowe – rozbierane są podłogi, piece kaflowe, ściany działowe. Wkrótce rozpoczną się działania związane z dociepleniem budynku.

Po przebudowie w budynku mieścić się będą trzy klasy lekcyjne (jedna na parterze i dwie na piętrze), powstanie nowy węzeł sanitarny oraz pokój nauczycielski. Oprócz tego wykonany zostanie podjazd dla osób niepełnosprawnych.

Wykonawcą prac jest firma Jarosława Buszy – Zakład Budowlany ELIOS II z Kuczyny w gminie Krobia. Realizacja projektu ma nastąpić do czerwca 2020 roku. Koszt całego zadania to kwota rzędu 900 tys. zł. Wartość uzyskanego dofinansowania wynosi 500 tys. zł.

Zmiany również w liceum

W Liceum Ogólnokształcącym odnowione zostały sale dydaktyczne.

W pracowni geograficznej, która mieści się w budynku głównym, wymieniono oświetlenie oraz odświeżono ściany. Obecnie układane są płytki podłogowe. Sala została wyposażona w nowe szafy, stoły i krzesła. „Odnowę” przeszedł także sprzęt komputerowy – ten z pracowni informatycznej trafi do sal lekcyjnych (wymiana starych urządzeń). W pracowni natomiast zostaną zainstalowane nowo zakupione komputery, z których uczniowie będą korzystać podczas zajęć z informatyki.

W budynku po Szkole Podstawowej nr 6 odnowione zostały 4 sale lekcyjne oraz korytarz i wejście główne. Zyskały też nowe stoły i krzesła uczniowskie.

Jakub Latusek