Wielkanocna babka gotowana – jest lekka i puszysta, a do tego zawsze się udaje

FOT. BEZMIKSERA.PL

Gotowana babka nie jest nowością, ale po latach zapomnienia z tryumfem wraca na wielkanocny stół. Co przemawia za jej sukcesem? Na pewno smak! Jest niebywale lekka i puszysta. Nie bez znaczenia jest też fakt, że nie musimy martwić się o efekt finalny, bo ona zawsze się udaje. Pewną barierą może być jedynie konieczność zakupu specjalnej formy do gotowania na parze, ale od razu uspokajamy, bez problemu znajdziemy ją w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. mach

Co potrzebujesz?
1/4 margaryny
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony aromat do ciast

Co musisz zrobić?
Utrzyj margarynę z cukrem na pianę, dodając po żółtku. Nie przerywając mieszania dosypuj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj aromat. Ubij sztywną pianę z białek i dodaj do powstałej masy, a potem delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy i wieczka.

Szczelnie zamkniętą formę umieść w garnku z gorącą wodą (powinna sięgać do 3/4 jej wysokości). Formę można obciążyć, aby pozostawała stabilna w czasie gotowania. Gotować na małym ogniu i pod przykryciem przez 90 minut od momentu zagotowania wody w garnku. Dopilnować, aby wrzątek nie wyparował. Od razu wyjmij ciasto z formy. Udekoruj polewą, lukrem lub cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*