Wielkanocna babka

Fot. ama

Czego potrzebujesz?
– 100 ml ciepłego mleka
– 3 jajka
– 150 g masła
– 50 g świeżych drożdży
– 370 g mąki pszennej
– 40 g cukru
– szczypta soli
– bakalie: ¼ szklanki skórki pomarańczowej, ¼ szklanki rodzynek

Co musisz zrobić?
Z drożdży zrobić rozczyn, rozetrzeć je z łyżką cukru, dodać połowę ciepłego mleka oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę ciepłego mleka i cukru, do tego przesiać mąkę, wsypać sól i wymieszać. Dodawać stopniowo jajka, mieszając składniki drewnianą łyżką lub miksując hakiem do ciasta drożdżowego, następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Dodać miękkie (stopione) masło i połączyć je z ciastem, wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, do czasu aż otrzymamy elastyczne i błyszczące ciasto, które będzie odklejało się z ręki i boków miski; dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić  na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i włożyć do foremek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, babki piec przez około 25 minut
Gdy babki przestygną, udekorować je lukrem lub czekoladą. ama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*