Znaleźli się na stronach kulinarnej biblii

Piotr Roszak jest właścicielem i szefem kuchni restauracja Krawatka Fot. Michał Skrzypczak

Podróżując przez Wielkopolskę, zdecydowanie warto nadłożyć drogi, by zatrzymać się na obiad w tej gostyńskiej restauracji. Zlokalizowana w niepozornym budynku, oczarowuje gościnną atmosferą i ciekawą, opartą na regionalnych produktach kartą. Swą intensywnością zachwyca krem z kiszonych ogórków podany z chrupiącym boczkiem i suszonymi śliwkami. Z pewnością długo będziecie wspominać również soczystą kaczkę confit, której kruche mięso otula soczyste purée z kapusty i dopełnia słodycz jabłek. Tutejsze desery to uczta i dla oczu, i dla podniebienia. (…) ”

To fragment opisu restauracji Krawatka w Gostyniu, która jako jedyna w naszym regionie znalazła się w wydanym niedawno Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, zwanym też przez niektórych kulinarną biblią. Przewodnik stworzyli w 1965 roku Henri Gault i Christian Millau, dwaj francuscy dziennikarze kulinarni. Od samego początku jego celem jest wyróżnienie i polecenie najlepszych restauracji. Obecnie ukazuje się on w 20 krajach, w Polsce wydano go po raz czwarty.

To dla nas ogromne wyróżnienie oraz docenienie całorocznej ciężkiej pracy mojej i całego zespołu – mówi Piotr Roszak, właściciel i szef kuchni gostyńskiej restauracji Krawatka. – Jednocześnie jest to pewne zobowiązanie. Musimy teraz pracować dwa razy ciężej, aby utrzymać osiągnięty poziom i jakość wydawanych dań oraz obsługi.

Co trzeba zrobić, aby znaleźć się na kartach prestiżowego przewodnika kulinarnego? Przede wszystkim dobrze gotować. Co roku kilkunastu wykwalifikowanych anonimowych inspektorów ocenia około tysiąca restauracji w całej Polsce. Restauratorzy nie mają pojęcia, kiedy kulinarni lustratorzy ich odwiedzają, kim są, ani co zamawiają.

Inspektorzy nie zapowiadają się, są anonimowi – zapewnia P. Roszak. – Nie wiem, kiedy u nas byli. Nikt z gości nie wzbudził naszych podejrzeń.Anna Machowska

Cały artykuł w 51 numerze Panoramy Leszczyńskiej.

Zapraszamy do zakupu e-wydania:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*